Choď na obsah Choď na menu
 

 




Ľudové tradície

folklor.jpg

Starostlivosť, ochrana a uchovávanie tradičnej kultúry v pôvodnom prostredí je záležitosťou výlučne dobrovoľnou a realizuje sa iba formou spontánnych aktivít.

Naše obce sú plné tradícií, kultúrneho dedičstva, mnohí obyvatelia vyjadrujú svoju hrdosť na toto bohatstvo a hlásia sa k povinnosti starať sa o jeho ochranu a zveľaďovanie. Uvedomujú si význam kultúrneho dedičstva pre zlepšenie a udržanie postavenia a prosperity občanov Slovenska v Európskej únii, taktiež vidia možnosť takýmto spôsobom zviditeľniť svoj región. Aby toto sa už o pár rokov nestalo minulosťou, je potrebné, aby sa aj cez školy vo výučbe dostávali mladým informácie o tradičnej kultúre, kultúrnych hodnotách, zvykoch a obyčajoch. Preto treba začať už v predškolskom veku.

Sme dvojtriedna materská škola, nachádzajúca sa v dedinskom prostredí, v Horných Salibách. Naša dedina nie je výrazná folklórom. Predkovia väčšiny našich detí sa koncom 50. rokov minulého storočia navrátili z Dolnej zeme späť na Slovensko. So sebou si priniesli, okrem hmotných statkov, aj duchovné bohatstvo – svoje  zvyky, obyčaje a aj tradičné kroje.......

A my chceme toto bohatstvo zachovať. S deťmi  pripravujeme  vystúpenia pre verejnosť,

rôzne  akcie v materskej škole.